China Kennissessie: The Party Speaks for You

vanderputten-foto2.jpg
vanderputten-foto2.jpg

China kennissessie naar aanleiding van het rapport “The party speaks for you” van het Australian Strategic Policy Institute (ASPI) over de werking van het Verenigd Front. Interview met de Australische onderzoeker Alex Joske waarbij Frank Pieke commentaar voorzag in een tweede, aparte sessie. Moderatie door Lily Sprangers.


Introductie

Het Verenigd Front van de Chinese Communistische Partij werd in 1922 opgericht met het doel om het communistische gedachtegoed te verspreiden. Wereldwijd hebben organisaties en Chinese diaspora banden met het Verenigd Front, maar de aard van die relaties is voor buitenstaanders moeilijk te begrijpen en te doorgronden.

Het Australian Strategic Policy Institute (ASPI) heeft in dit verband een rapport uitgebracht: The party speaks for you. In het rapport wordt het Verenigd Front helder en inzichtelijk beschreven, maar tegelijkertijd worden ook de alarmbellen gerinkeld. Er zijn signalen dat onder het bewind van Xi Jinping het Verenigd Front aan het muteren is en de banden met de Chinese diaspora worden aangehaald.

Hoe moet deze discussie in Nederland gevoerd worden? En hoe voorkomen we daarbij dat een Chinese minderheid als potentieel vijfde colonne wordt afgeschilderd? En proberen de Amerikanen met hun ambassades wereldwijd ook niet het spel naar hun hand te zetten?

In aanloop naar de China Kennissssie van 8 juli ging Lily Sprangers in gesprek met Frank Pieke (hoogleraar moderne Chinastudies) die het rapport van commentaar voorzag en in de Europese en Nederlandse context plaatste.

LeidenAsiaCentre

The aim of the LeidenAsiaCentre is to generate academic knowledge on modern East Asia that can find societal applications in the Netherlands. The LeidenAsiaCentre focuses primarily on East Asia: China (including Taiwan), Japan, Korea and Singapore, but is expanding its focus to include South and Southeast Asia, notably India and the Indo-Pacific. As an independent NGO by Dutch law, the LeidenAsiaCentre identifies topics related to social-economic and political developments within Asia that are of relevance for the Netherlands and Europe at large.