China Kennissessie: Groeiende Beperkingen op de Vrijheid van Meningsuiting in China

Markus Winkler / Unsplash
Markus Winkler / Unsplash

China kennissessie met Ingrid d'Hooghe en Manya Koetse over groeiende beperkingen op de vrijheid van meningsuiting in China op sociale media en in de academische wereld. Moderatie door Lily Sprangers.


Introductie

De Arabische Lente liet zien hoe sociale media burgers kunnen verenigen en in opstand kunnen laten komen tegen hun overheden. Met de toenemende onrust in Xinjiang betekende deze ontdekking het einde van het relatief vrije online landschap dat China tot dusver kende. Hoe gaan gebruikers van de Chinese sociale media om met de sindsdien groeiende censuur? Wat is de rol van grote techbedrijven in dit verband? En wat is het contextuele verschil met westerse sociale media die ook online gedrag reguleren?

Ook in de academische wereld heeft er een omslag plaatsgevonden. Kort na het aantreden van Xi Jinping lekte in de zomer van 2013 het zogeheten Document No. 9 uit dat waarschuwt voor zeven gevaarlijke westerse waarden. Daarbij is het Chinese discours de afgelopen jaren een stuk nationalistischer geworden. Wat betekenen die ontwikkelingen voor het voeren van een open en wetenschappelijk debat? En welke invloed heeft het zero covid-beleid op onze kennis over China?

In aanloop naar de online Q&A-sessie van donderdag 16 december ging Lily Sprangers over deze onderwerpen in gesprek met Manya Koetse (China social trendwatcher en hoofdredacteur van What’s on Weibo) en Ingrid d’Hooghe (onderzoeker op het terrein van onderwijs- en onderzoekssamenwerking met China).

LeidenAsiaCentre

The aim of the LeidenAsiaCentre is to generate academic knowledge on modern East Asia that can find societal applications in the Netherlands. The LeidenAsiaCentre focuses primarily on East Asia: China (including Taiwan), Japan, Korea and Singapore, but is expanding its focus to include South and Southeast Asia, notably India and the Indo-Pacific. As an independent NGO by Dutch law, the LeidenAsiaCentre identifies topics related to social-economic and political developments within Asia that are of relevance for the Netherlands and Europe at large.